| ||
---|---|---|
20:00 tot 22:00 ~ 9 februari 2023 | Reserven niet meer mogelijk | |
Notarishuis Antwerpen Koningin Elisabethlei 10 2018 Antwerpen |
Bookings are closed for this event.
9 februari 2023 aanvang 20:00 u
Inleiding 20:00 u Menno van Delft
Instrument
Menno van Delft bespeelt een klavecimbel naar Claude Labrèche (rond 1700), gebouwd door Bernd Fischer in 1983/83
Bekijk het Youtube filmpje waarin Menno van Delft vertelt over dit bijzonder instrument:
Programma
Nicolas-Antoine Lebègue (c1631–1702), uit Les Pieces de Clavessin [book 1], Paris 1677, derde suite in a-mi-la-re (= a-klein):
Prélude – Allemande – Courante – 2me Courante – Sarabande
uit het Livre de tablature de clavescin de Monsieur de Druent, écrit par Couperin
(= Marc-Roger Normand, “Couperin de Turin”, 1663–1734):
Ouverture de Monsieur de la Pierre in D-groot
Lebègue, eerste suite in d-klein/D-groot:
Courante – Sarabande grave – Gigue – Chaconne grave
===
Louis Couperin (c1626–1661), uit het Oldham manuscript:
(#16) Duo in g-klein
François Couperin (1668–1733), uit Ordre 25 in Es-groot/C-groot/c-klein, Paris 1730:
La Visionaire – La Misterieuse – La Muse Victorieuse – Les Ombres Errantes
uit het Livre de tablature:
Ballet des Ouvriers in g-klein
Gigue de M. de Chamboniere in C-groot
Louis Couperin, uit het Oldham manuscript:
(#63) Fugue sur la tierce du Grand Clavier in e-klein
uit het Livre de tablature:
Chaconne de M. de la Pierre in d-klein
Jean-Henry d’Anglebert (1635–1691), uit Pieces de clavecin, Paris 1689, vierde suite 4 in D-groot:
Tombeau de Mr de Chambonnières
===
uit het Livre de tablature:
Entree des Gardiniers
Menuet de Mr. Paul
Canaries de Mr. de la Pierre
Georg Muffat (1653–1704), uit Apparatus musico-organisticus, Salzburg 1690:
Passacaglia in g-klein
Biografie
Menno van Delft (Amsterdam, 1963) studeerde klavecimbel, orgel en muziekwetenschappen aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam, het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en de Rijksuniversiteit Utrecht. Zijn professoren waren Gustav Leonhardt, Bob van Asperen, Piet Kee, Jacques van Oortmerssen en Willem Elders. Tijdens zijn studie zong hij Gregoriaans in de Schola Cantorum Amsterdam onder de vormende leiding van Wim van Gerven.
In 1988 was Menno van Delft finalist op het C.Ph.E. Bach – Concours in Hamburg en won aldaar de clavichordprijs. Een jaar later maakte hij zijn debuut op het Holland Festival Oude Muziek te Utrecht. Hij gaf concerten en masterclasses in heel Europa en de Verenigde Staten, maakte talrijke opnamen voor radio en televisie en was te gast op diverse Bachfeste van de Neue Bachgesellschaft. Als continuospeler en solist concerteert hij met het Schönbrunn Ensemble, Marion Verbruggen, Jaap ter Linden, Pieter Wispelwey, Bart Schneemann, Lucia Swarts en Jacques Zoon en met de Nederlandse Opera, Al Ayre Español, Combattimento Consort, Nederlands Blazersensemble, Cantus Cölln, Koninklijk Concertgebouworkest, Nederlands Kamerkoor, Nederlandse Bachvereniging en nam op voor de labels Globe, Harmonia Mundi, Chandos, Channel Classics, Capriccio, EMI en Decca.
Menno van Delft maakte diverse opnamen met werken van J.S. Bachs: de zes vioolsonates (met Johannes Leertouwer), het Musikalisches Opfer (met het Schönbrunn Ensemble – Marten Root, Johannes Leertouwer en Viola de Hoog), de Kunst der Fuge en de klaviertoccataʼs. Ook werkte hij mee aan een integrale opname van de klavierwerken van Jan Pieterszoon Sweelinck, ondermeer onderscheiden met een Edison 2003 en de Deutsche Schallplatten Kritik Preis. In 2004 verscheen bij het label Teknon de eerste van een reeks clavichordopnamen op belangrijke historische instrumenten: Sonates en Variaties van Johann Gottfried Müthel op het Hass-clavichord (1763) uit de Russell- Collection in Edinburgh.
In 1992 richtte Menno van Delft Das Zimmermannsche Caffee op, een ensemble dat zich specialiseert in orkestrale en kamermuzikale werken uit de rococo. Met zijn vocale ensemble Jan van Ruusbroec voert Menno van Delft renaissancemuziek uit van componisten als William Byrd, Jan Pieterszoon Sweelinck en Peter Philips. Sinds de oprichting in 2001 is Menno van Delft continuospeler en solist van de “New Dutch Academy”.
Menno van Delft geeft lezingen en publiceert over onder-werpen als het vroege klavierrepertoire, uitvoeringspraktijk, klaviertechniek en stemmen & stemmingen.
Met Siebe Henstra vormt hij het clavichord-duo De Prallende Doppelschlag en met Stefano Demicheli (Turijn) het clavecimbel-duo La Bassa Fiamenga. Sinds 1995 doceert Menno van Delft clavecimbel, clavichord, basso continuo en ensemble spel aan het Conservatorium van Amsterdam.